Pluralisme en respect voor verschil zijn in zichzelf universele waarden.

— Martha Nussbaum
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop en voordracht: Parcival en Liane Collot d’Herbois

3 september om 10:00 - 12:30

De historie van Bronlaak is nauw verweven met het verhaal van Parcival en met de fresco’s en schilderijen van kunstenares Liane Collot d’Herbois.
Liane kende de kleurenwereld als geen ander en was daardoor in staat het mensbeeld van Rudolf Steiner tot uitdrukking te brengen in haar schilderingen. Ze ontwikkelde een manier van schilderen waarvan arts Ita Wegman zei: ‘Je schilderijen zijn zoals Rudolf Steiner voor ogen had en zoals niemand het nog kan schilderen’. Zij vraagt Liane daarop om naar haar ziekenhuis te komen om daar met patiënten te schilderen. Liane schildert beelden voor patiënten volgens de instructies van Ita Wegman. Ze reisde de wereld rond en zij paste deze werkwijze toe in vele therapeutische instituten en gemeenschappen, zo ook hier op Bronlaak.

Op zaterdagochtend 3 september zal Karin Lamers een ochtend voordracht/workshop rondom het “Parzival” schilderij van Liane Collot d’Herbois voor ons verzorgen bij ons op Bronlaak in de Pinksterzaal.

Karin Lamers werkt als schildertherapeute in haar eigen praktijk voor medische schildertherapie in Eindhoven. Daarnaast is zij als docente verbonden aan l’associazione culturale  Il ramo di fiore, de opleiding voor schildertherapie in Florence, Italië.
Op deze ochtend worden we op een kunstzinnige wijze meegenomen in de antroposofie, denk aan de cultuurperiodes, het drie- en vierledig mensbeeld en de biografische aspecten die aan bod komen in het verhaal van Parcival. In de voordracht wil zij ook ingaan op de wijze van schilderen van Liane. Liane schildert op een nieuwe manier die past bij onze bewustzijnsziel. Voorheen schilderde men met een vooropgezet plan maar Liane laat het schilderij ontstaan door te schilderen vanuit de wetmatigheden van licht, kleur en duisternis. “ Daardoor kan in onze tijd schilderen deel uit maken van een wordingsproces door sluier na sluier op te bouwen, overeenkomstig de alles doordringende, verhelderende wetten van het licht en de stuwkracht van de duisternis.”
Karin zal middels het schilderij ingaan op de kleuren die Liane gebruikt. Zij zal ons stap voor stap meenemen in onze zoektocht naar de bewustzijnsziel en zal dit illustreren aan de hand van het verhaal van “Parcival”.

Datum: Zaterdag 3 september
Tijd: 10.00 uur – 12.30 uur
Plaats: Bronlaak, in de Pinksterzaal

Wekt het jouw interesse? Meld je dan vóór 29 augustus via TBoot@deseizoenen.org

Programma voor deze ochtend;
10:00 uur; voordracht over Liane Collot d’Herbois, over haar werkwijze en natuurlijk het schilderij “Parzival”.
11:00 uur: koffie/theepauze pauze.
11:15 uur: Workshop
12:30 uur: Afsluiting

Gegevens

Datum:
3 september
Tijd:
10:00 - 12:30

Organisator

deseizoenen/bronlaak

Locatie

Bronlaak
Gemertseweg 36
Oploo, 5841 CE
+ Google Maps
Telefoon:
0485 388900
Site:
deseizoenen.org/bronlaak