We kunnen het verloop van de historische ontwikkeling van de mensheid gedurende bijna zes millennia alleen goed begrijpen als we in aanmerking nemen dat aan de ene pool een incarnatie van Lucifer staat, in het midden de incarnatie van Christus, en aan de andere pool een incarnatie van Ahriman.

— Rudold Steiner (27 oktober 1919)
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Parcival en de Graal, voordracht door Francis van Maris

26 januari om 20:00 - 21:30

Gratis

Studiecentrum Oloid organiseert een Zoombijeenkomst op 26 januari 2022, van 20.00 tot 21.30 uur :

Parcival en de Graal, voordracht door Francis van Maris

De verhalen over de Graal gaan al eeuwenlang de wereld over. In het Parzivalverhaal is dit door Wolfram von Eschenbach verdicht tot een literair meesterwerk dat in onze tijd nog erg toegankelijk is.  Wat is die Graal? Hoe kunnen wij daar met ons bewustzijn toegang toe vinden?
Tijdens deze Zoombijeenkomst zal Francis van Maris ons meenemen op de zoektocht naar de Graal.
Als leraar aan de bovenbouw van de Vrije School heeft hij zich al vele jaren verdiept in deze zoektocht.

U verkrijgt de Zoomlink door u per mail op te geven op: antroposofieeindhoven@gmail.com 
Het kan zinvol zijn uw telefoonnummer mee te sturen zodat u bereikbaar bent als er zich problemen voordoen.
Wijzelf zijn bereikbaar op tel.: 06 229 331 30

Meldt u zich op woensdagavond alstublieft om 19.45 uur aan via de Zoomlink die u op 25 januari toegestuurd wordt!

Voor deze Zoombijeenkomst vragen we een vrijwillige bijdrage die we ter beschikking stellen aan de Vrije School in Haïti.  U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening: NL36 TRIO 0788 9078 59 t.n.v. Zak. Ver. Antroposofie-Eindhoven onder vermelding van Hulp Haïti.

Deze keuze voor deze bestemming komt voort uit het volgende:

Francis heeft als ambassadeur van het Internationaal Hulpfonds nauw contact met Zuid- en Midden-Amerika. Hij bezocht onder andere Haïti en wordt nu op de hoogte gehouden van de schrijnende situatie aldaar. Hierover schreef hij:

De aarde heeft weer gebeefd…

Weer heeft de aarde gebeefd. Grote delen van het land liggen in puin. Het houdt maar niet op in Haïti. De ene ramp volgt op de andere. In 2010 was er al een grote aardbeving. In 2016 vernielde orkaan Matthew een groot deel van de huizen en de natuur: daken werden weggeblazen, bomen ontworteld of doorkliefd door weggewaaide golfplatendaken die als scheermessen door de lucht flitsten en vervolgens kwam er een enorme hoeveelheid regen over de dakloze huizen.

Toen het land enigszins weer opgebouwd was, was het onderlinge vertrouwen in de maatschappij totaal zoek. Een economische blokkade, een politieke impasse: anderhalf jaar was het extreem onveilig in het land. Het leven lag stil, de scholen werden uit veiligheidsoverwegingen gesloten. In 2019 werden die dan voorzichtig weer geopend.

Afgelopen jaar, 2021, was er weer sprake van een catastrofe. De president is deze zomer vermoord met alle sociale, politieke en economische gevolgen van dien. En op 15 augustus beefde de aarde weer. Een zware beving, van 7,3 op de schaal van Richter, trof Les Cayes en de omgeving. Het epicentrum lag op 30 km van de school die wij ondersteunen : L’Ecole du Village in Torbeck. In Torbeck en de nabije stad Les Cayes zijn de meeste huizen vernietigd door het natuurgeweld. Veel mensen hebben familieleden verloren, anderen hebben zware verwondingen opgelopen. Er zijn enkele gebouwen overeind gebleven. Ecole du Village is er één van. Het gebouw, dat met IHF-steun is opgebouwd in 2017-18 staat er wonder boven wonder nog. Alléén de losstaande elementen in de school zijn vernietigd : de meubels en enkele apparaten. De rest van de omgeving is een grote puinhoop geworden.

Myriam Silien en haar man René, die de school opgericht hebben en besturen, kunnen zelf ook niet meer in hun eigen huis terecht. Net zoals vele anderen in het dorp hebben zij ondertussen onderdak kunnen vinden op het schoolterrein. De school is een opvangcentrum geworden. Wanneer het weer kan wil men proberen om het onderwijs weer op te pakken.

Met enkele bijdragen uit ons fonds voor noodhulp hebben we al kunnen helpen om in de eerste basisbehoeften zoals eten en drinken te kunnen voorzien; de hongersnood is groot en alle prijzen stijgen continu.

Meer hulp voor de ondersteuning van de collega’s en de school, zal hard nodig zijn. Uw hulp is van harte welkom.

 

 

 

Gegevens

Datum:
26 januari
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
Gratis

Organisator

Oloid, studie- en ontmoetingscentrum voor antroposofie Eindhoven

Locatie

onine ZOOM