Zee bij le Mont St. Michelruig bos

Alles wat met de geesteswetenschap in onze ziel leeft, leeft ook in de door ons opgerichte vorm. De geest verschijnt vrij, zoals hij nu is afgedaald naar de mensen.’

— Rudolf Steiner (28 juni 1914) over bouwkunst
Laden agenda items

« Alle agenda items

  • Dit event is voorbij.

De geestelijke impuls van 100 jaar Antroposofische gezondheidszorg

7 augustus - 9 augustus

Weekend 7 – 9 augustus 2020  

Na 99 jaar is de oorspronkelijke impuls, die destijds vanuit de geestelijke wereld geïmpulseerd is, uitgewerkt en kan de ontwikkeling alleen nog verder gaan, als die vanuit de mensen zelf komt. Oftewel: in de gezondheidszorg moet nú wat gebeuren. We staan op een brug. De toekomst kunnen we alleen met elkaar vormgeven. Heb jij ook de moed en de wil tot ver-eniging om deze impuls op te pakken? Juist in de ‘Corona-crisis’ is de uitdaging om deze impuls te laten opleven uitdagend, maar van des te groter belang.

In dit weekend hopen we met elkaar deze impuls aan te spreken. We stappen uit onze bubbels en gaan met elkaar verbinden. We vormen beelden die voor de toekomst vruchtbaar kunnen werken. We willen elkaar ontmoeten op een gezondmakende wijze – en dan bedoelen we niet met mondkapjes op. We willen elkaar aansteken – en dan bedoelen we niet met Corona – maar met idealen uit de Brugvoordrachten (GA202) zoals: Vrijheid, Liefde en Enthousiasme. De Brugvoordrachten, destijds voorgedragen aan mensen uit het medische veld, zijn tevens de inhoudelijke uitgangspunten voor de medische wereldconferentie Crossing Bridges – Being Human (www.crossingbridges.care) in september in het Goetheanum.

We zullen geen tekststudie doen maar willen deze thema’s op een eigentijdse manier tot leven wekken.

De intentie die ons het hele weekend zal begeleiden is ‘Interesse in de ander’, juist omdat wij denken dat deze eigenschap een essentieel onderdeel is van een menswaardige integratieve gezondheidszorg.

Naast kunstzinnige oefeningen en een openheid voor wat er in het moment wil ontstaan, zal socratische gespreksvoering een belangrijke werkvorm zijn. Dit is een verbindende vorm van communiceren waarbij geoefend wordt om naar elkaar te luisteren, elkaar te begrijpen en om zo authentieke antwoorden te vinden. Rudolf Steiner zegt in zijn voordrachten over het Marcusevangelie dat dit een gespreksmethode is die in de toekomst gebruikt zal worden. Juist in dit ‘Bewustzijnszielentijdperk’ kan het belangrijk zijn om hier mee te oefenen.

Dit gaat allemaal gebeuren op ‘De Locatie’, met  de(OV-)fiets te bereiken vanaf Station Den Bosch. Het is een veelzijdige zorgboerderij en camping. Je kunt overnachten als je je eigen tent mee neemt of elders slapen als je alleen met het dagprogramma mee wil doen. Biologische maaltijden, die we gezamenlijk bereiden, zijn inbegrepen. Vlak bij is een meer waar in gezwommen zou kunnen worden. We zien ook kampvuur (met muziekinstrumenten?) en veel scheppingsvreugde voor ons.

Organisatie en voorbereiding: Wij zijn Floor Gerrits (dramatherapeut en pedagoog, 35 jaar) en Moniek van Duin (kunstzinnig therapeut, 36 jaar). Beiden hebben wij meegewerkt in de internationale en multidisciplinaire voorbereidingsgroep voor de conferentie CrossingBridges – Being Human. Wij zijn enthousiast over de nieuwe geestelijke impuls die er is rondom 100 jaar antroposofische gezondheidszorg

Tijd: van vrijdag 7 augustus 2020 – 15 uur tot zondag 9 augustus 2020 – 14 uur.

Plaats: Jeugdzorgboerderij ‘De Locatie’, De Gemeint 3, 5251 VB Vlijmen (https://delocatie.nl)

Kosten: 55 euro zonder/75 euro met campingplaats; maar laat de kosten je niet weerhouden.

Om mee te doen, voor interesse en vragen, mail naar: NederlandsevoorbereidingCBBH@gmail.com of bel 06 4212 7797 (Moniek)

We verheugen ons op deelname en betrokkenheid!

Floor Gerrits en Moniek van Duin.

Gegevens

Begin:
7 augustus
Einde:
9 augustus