Respect voor het individu is het fundament van een menswaardige beschaving.

— Emmanuel Macron
Laden agenda items

« Alle agenda items

  • Dit event is voorbij.

“DEMENTIE, de ziekte van het verleden”

8 oktober om 20:00 - 22:00

€7,50

“DEMENTIE, de ziekte van het verleden” *).

Deze avond zal verzorgd worden door : Wilma ter Mull (biografisch Coach en auteur) en Marijke Esselman ( beeldend therapeut)

Ieder van ons is op de een of andere wijze in de afgelopen jaren wel  in aanraking gekomen met Dementie in welke vorm dan ook. In deze nieuwsbrief treft u een artikel van Harry Scholberg aan. Met AORTA willen wij ook aandacht geven aan dit aangrijpende verschijnsel, met vele dimensies.

Wilma ter Mull was gedurende veertien jaar mantelzorger; eerst voor haar moeder, later ook voor haar echtgenoot. Deze periode gaf haar inzichten die aansloten bij haar visie over de verbinding tussen het persoonlijk en collectief onbewuste waar ze twee boeken over schreef. Vanuit de ervaring die ze in het verleden opdeed in de psychiatrische verpleegkunde en haar huidige beroep als biografisch coach, kwam ze zo tot de conclusie dat dementie een ziekte met een boodschap is; voor de betreffende, maar ook voor de familie eromheen.Het ontstaan van dimensie lijkt te maken te hebben met niet verwerkte, vaak dramatische gebeurtenissen uit het verleden. Er treedt een verdringingsmechanisme in werking , waardoor pijn als het ware onverwerkt en onbegrepen ondergronds gaat, wat op lange termijnpathologisch wordt in de hersenen. Het gevoel is in het denken gestold. Aan de hand  van verschillende biografieën zal zij dit mechanisme toelichten . Ook geeft zij praktijkgerichte suggesties voor verbeteringen in de zorg voor dementerenden.

Marijke Esselman heeft 5 jaar lang therapeutisch getekend en geschilderd met Wilma’s dementere echtgenoot en ervaring opgedaan met mensen met dementie . Een selectie van de werken die hij makte worden getoond en laten het proces in beeld zien. Verschillende mogelijkheden van kunstzinnige verwerking en therapie worden uitgelegd.

*) Dit is de titel van een boek, dat Wilma ter Mull geschreven heeft, met de ondertitel: De onderbelichte kant van de zorg.

Datum:                Dinsdag 8 oktober van 20-22 uur

Plaats:                  Zolder van Mercuur; Frankrijkstraat 126

Bijdrage:             7,50 inclusief koffie/thee

Aanmelden:      Verplicht bij voorkeur per mail : henkwillemverboom@gmail.com of tel: 0615054471, dit in verband met de beperkte ruimte

Info:                      Henk Verboom

Gegevens

Datum:
8 oktober
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€7,50

Organisator

Aorta
Telefoon:
06-15054471
E-mail:
henkwillemverboom@gmail.com

Locatie

Therapeuticum Mercuur
Frankrijkstraat 126
Eindhoven, Brabant 5622 AH Nederland
+ Google Maps