De vraag is: wat moet ik doen? Niet: wat moet ik weten?

— Søren Kierkegaard (Dagboeken)

Je ‘Ik’-kracht versterken

Schildercursus in de sluiertechniek bij Karin Lamers vanaf eind september.

Vanuit de beeldkleuren naar de glanskleuren.

Als we naar de kleuren in de lucht kijken bij een zonsopgang- of ondergang of bij een regenboog, zien we als eerste de zogenaamde ‘glanskleuren’. Deze glanskleuren stralen direct hun innerlijke kracht uit. Geel straalt bijvoorbeeld van binnen naar buiten, terwijl blauw een binnenwereld laat ontstaan; het omhult en straalt als het ware naar binnen toe. Rood beweegt zich actief en levendig tussen het geel en blauw in.
Het zijn echter de ‘beeldkleuren’ die ervoor zorgen dat we de glanskleuren kunnen waarnemen. Deze beeldkleuren verschijnen als groen, perzikbloesem, wit en zwart.

Opbouw cursus

In deze cursus onderzoeken we hoe vanuit de beeldkleuren de innerlijke kracht van de glanskleuren zichtbaar wordt.  We werken met houtskool op wit papier en gebruiken aquarelverf op vochtig papier en van daaruit gaan we verder met de sluiertechniek. Hierbij schilderen we op dik (300 gram) opgespannen aquarelpapier met transparante aquarelverf. Ieder kleurvlak laten we eerst drogen voordat het andere kleurvlak eroverheen geschilderd wordt. Door steeds opnieuw een doorschijnend kleurvlak te schilderen over een ander transparant kleurvlak, intensiveren de kleuren en wordt de beweging van de kleur zichtbaar. Vanuit de beweging van de kleuren dient zich een voorstelling aan die steeds meer vorm krijgt door de kleuren in de eigen kleurbeweging te schilderen.

Deze manier van schilderen doet voortdurend een appèl aan je wakkerheid en verbondenheid met het schilderij waardoor je Ik-kracht aangesproken wordt.

Datum & tijden

De cursus wordt gegeven op 12 ochtenden of middagen en duren drie uur. We starten eind september 2022 en spreken met elkaar de vervolgdata af. De kosten voor de gehele cursus bedragen 360 euro, inclusief schildermateriaal en benodigdheden.

Karin Lamers,
Praktijk voor medische schildertherapie
Waterfront 439
5658 SM Eindhoven
T: 0652074800

Plaats een reactie