Dogmatiek op welk gebied dan ook zal door de Antroposofische Vereniging niet worden toegelaten.

— Statuten van de Antroposofische Vereniging, artikel 9.

Einde van de bibliotheek

Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan… is een boek, of ten minste een boektitel, dat de ouderen misschien nog bekend in de oren klinkt. Louis Couperus schreef het in 1904-1906. Dat is ook de tijd waarin de inzichten van Rudolf Steiner zich via de theosofie ontwikkelden tot de alomvattende antroposofie. En lezen, – niet alleen dat boek van Couperus maar ook die van Steiner – dat deden zij, de nieuwsgierigen en aanhangers van die nieuwe visie op de mens en de wereld. Naast de boeken die Steiner zelf geschreven heeft werden alle vastgelegde voordrachten in boekvorm uitgebracht. De Steiner-bibliotheek was een kostbare schat voor zijn volgelingen. En niet alleen zijn primaire literatuur werd driftig gelezen, er kwam ook een tsunami aan secundaire literatuur beschikbaar. Wie het zich kon permitteren schafte zich een bibliotheek van antroposofische boeken aan. Voor wie dat allemaal te veel was waren er de antroposofische bibliotheken. Als een eigen element in het verzuilde maatschappelijke landschap.

Maar die tijd is voorbij. De tijd van lange stille winteravonden met een inspirerend of ontspannend boek voor de kachel is verloren gegaan in de hectiek van een wereld vol tv, internet en talloze manieren van amusement, zowel actief als passief. Onder de jongeren van nu zijn er weinigen die de rust en interesse hebben om de Steiner-bibliotheek door te worstelen. Er zijn gewoon teveel andere zaken die hun aandacht vragen. Als je je meer wilt verdiepen in de antroposofie zijn daar andere wegen voor nodig.

(NB: Wij zijn thuis – heel traditioneel – gewend om na het avondeten elkaar een paar pagina’s uit een boek van Steiner voor te lezen. En ik schaam me er niet voor!)

En zo gebeurt het nu dat de Antroposofische Bibliotheek in Eindhoven ophoudt te bestaan. Hij heeft gewoon geen functie meer. Dat is jammer maar het is tegelijk een oproep aan de antroposofen in de regio: Denk eens goed na hoe de inhoud nu wél bij geïnteresseerden gebracht kan worden. Want ook de gemiddelde leeftijd van bezoekers aan voordrachten en symposia raakt heel dicht aan de AOW-leeftijd – en schuift mee met de toegenomen levensverwachting.

Hier ligt een taak voor de traditionele kanalen van voorlichting en verdieping: Zoek voor de gebruikelijke maar niet meer bruikbare kanalen naar nieuwe wegen om de (latente) belangstelling voor de geesteswetenschap over het voetlicht te brengen.

Misschien kan een toekomstige schrijver dan een nieuw boek schrijven, Van jonge mensen, de dingen die zij tegenkomen…

 

Koen Brantjes, augustus 2021

2 gedachten over “Einde van de bibliotheek”

 1. Beste koen Brantjes,
  Graag ontvang ik een bericht bij de verkoop van de boeken uit de bibliotheek.
  Ik behoor nog tot de generatie lezers.

  Met vriendelijke groet,
  Horst Rickels

  • Beste Horst,
   Wanneer en als de boeken te koop aangeboden worden zullen we dat op onze website aankondigen. Het is ook mogelijk dat ze allemaal naar een schoolbibliotheek gaan (de boeken).
   Met vriendelijke groet,
   Koen Brantjes

Reacties zijn gesloten.