ruig bosZee bij le Mont St. Michel

In de huidige tijd zijn mensen nog niet in staat om zich hun ervaringen uit het vorige leven te herinneren.

— Rudolf Steiner (30 mei 1923)

Antroposofische Gezondheidsmarkt – 100 jaar antroposofische zorg

Het is honderd jaar geleden dat Rudolf Steiner samen met Ita Wegman het initiatief namen tot het ontwikkelen van gezondheidszorg op antroposofische basis. Deze integrale vorm van zorg is nadien met verscheidene hoogte- en dieptepunten ontwikkeld tot wat hij nu is. Dit jaar staat in het teken van deze belangrijke ontwikkeling.
In Eindhoven begon dit jaar met een avond over ‘dertig jaar therapeuticum Mercuur’ en een lezing door Hans van Tol over Ita Wegman. Daarna kwam de Covid-19-pandemie en kwam het sociale leven tot stilstand.
Het ziet ernaar uit dat na de zomer weer groepsactiviteiten mogelijk worden, al is nog niet duidelijk op welke schaal en met welke beperkingen. Er ligt voor de herfst al een veelheid  aan programma’s klaar, alle onder het voorbehoud dat onder invloed van coronabeperkingen de plannen gewijzigd of alsnog afgelast moeten worden. Kijk tevoren op de website van antroposofie-eindhoven.nl voor de actuele stand.

Op 19 september organiseren Antroposana en de antroposofische zorgaanbieders in de regio een Antroposofische Gezondheidsmarkt. Leg deze datum vast in je agenda! Het programma is nog in ontwikkeling. Houd daarvoor ook de website in de gaten.
De organisatie wil naast de viering van ‘honderd jaar antroposofische zorg’ ook aandacht besteden aan het thema ‘Versterken van de immuniteit met complementaire geneeswijzen’. Therapieën en middelen vanuit de antroposofische gezondheidszorg hebben daar echt iets te bieden. Het is een gelegenheid om zoveel mogelijk mensen kennis te kunnen laten maken met deze geneeswijze, dus attendeer mogelijke belangstellenden op deze bijzondere gelegenheid.

Op de markt ontmoet je de zorgaanbieders uit de regio, de gehandicaptenzorg van De Seizoenen en Heimdal, en je kunt kennismaken met studiecentrum Oloid. Er zullen korte presentaties, workshops en lezingen zijn, er zal muziek gemaakt worden en de Genneper Hoeve voorziet in een aanbod van verantwoorde voeding.

Uiteraard zal er goed gekeken worden naar de coronaregels, looproutes en afstand houden, het organiseren van een mensenstroom. We willen zoveel mogelijk het normale leven oppakken, een bijdrage leveren aan je gezondheid. Daarvoor presenteren we mogelijkheden op deze markt.

Op deze markt zal ook een ‘100 jaar antroposofische zorg’-kalender worden geïntroduceerd. Op deze schitterend vormgegeven kalender heb je steeds een mooie plaat aan de voorkant en achterop inhoudelijke bijdragen en een overzicht van de verschillende therapeutische beroepsgroepen. Het wordt iets dat je graag een jaar lang aan de muur wilt hebben hangen.

In de maanden oktober tot en met december zal er een ‘therapeutenroute‘ plaats vinden. Via deze route kun je  kennis maken  met de therapeuten/werkgebieden. De therapeuten openen hun praktijk, allen op hun eigen manier, en bieden u kennismakingssessies, lezingen en/of korte workshops aan. Elke therapeut vult zelf  in hoe het bij hem/haar past. Het gedetailleerde programma zal eveneens via de website van antroposofie-eindhoven.nl bekend gemaakt worden .

Martine Meursing, Hans van Tol en Henk Verboom zijn de aanspreekpunten voor deze activiteiten.